
Există o legătură puternică între brandul companiei tale și brandul tău personal, mai ales în zilele noastre. Tot ce spui sau faci îți construiește brandul personal, iar acest brand poate avea un impact pozitiv sau negativ asupra companiei tale.
Nu poți avea un brand de sănătate și să mănânci mereu fast food, un brand de fashion și să te îmbraci prost sau un brand de fitness și să fii complet unfit. E ceva evident pentru toată lumea în era social media.
Dar și lucrurile din viața ta personală, care n-au legătură cu businessul, îl pot afecta – mai ales dacă sunt negative. Există o vorbă: știre este ceva ce cineva nu vrea să fie publicat; restul e advertising.
Cel mai vizibil exemplu din zilele noastre e impactul lui Elon Musk asupra brandului Tesla. Politica a fost mereu un subiect sensibil, dar azi divizarea e extremă. Susținerea lui Elon pentru Trump, acțiunile din guvernare, implicarea în politica Europeană și multe alte declarații au dus inevitabil la alienarea unei părți din public. Această alienare a avut un impact negativ semnificativ asupra brandului Tesla. Anterior, înainte ca Elon să se implice în politică și să cumpere Twitter, imaginea lui de vizionar cu cunoștințe tehnice profunde a fost un multiplicator pozitiv pentru valoarea Tesla.
Un alt exemplu este Kanye West, care a avut succes în industria muzicii și un brand de modă extrem de profitabil prin colaborarea cu Adidas. În octombrie 2022, după niște postări provocatoare și antisemite, Adidas a rupt parteneriatul, iar averea lui Kanye a scăzut de la 2 miliarde de dolari la 400 de milioane.
Travis Kalanick, cofondator și fost CEO al Uber, a fost filmat în 2017 certându-se și dojenind un șofer Uber care se plângea de tarife. Acest incident, împreună cu acuzațiile că a creat o cultură toxică la Uber (incluzând scandaluri de hărțuire sexuală), a afectat grav brandul. Sub presiunea investitorilor, Kalanick a fost nevoit să demisioneze, iar Uber a petrecut ani de zile încercând să recâștige încrederea clienților și a autorităților.
În concluzie, trebuie să fii mereu conștient de comportamentul tău și de ce postezi online. Gândește-te dacă acțiunile tale sunt aliniate cu brandul și businessul tău. Dacă ai posibilitatea, evită politica și subiectele controversate.
Uită-te la alți CEO cu o imagine publică bună și vezi cum comunică online: e puțin probabil să găsești tweet-uri provocatoare sau controversate de la Tim Cook, Sundar Pichai sau Satya Nadella.