
Freelancing-ul este calea de mijloc între antreprenoriat și angajare, iar popularitatea lui este în creștere.
Freelancing-ul seamănă cu soloprenoriatul (sau “compania cu un angajat”) prin faptul că lucrezi singur. Totuși, există o diferență semnificativă: în soloprenoriat, compania ta vinde un produs, în timp ce în freelancing, îți vinzi timpul.
Putem împărți freelancerii în două categorii în funcție de tipul proiectelor și al clienților lor:
- Cu angajamente scurte, nerepetitive (fotografi, electricieni, instalatori, șoferi)
- Cu angajamente lungi, repetitive (programatori, designeri, contabili)
Următoarele avantaje și dezavantaje se aplică ambelor categorii, deși unele puncte pot fi mai relevante pentru una sau alta.
Avantaje față de angajare
Primul avantaj perceput al freelancing-ului este că ești independent. Pentru că lucrezi cu mai mulți clienți, nu depinzi de niciunul dintre ei, iar dacă un client te concediază sau proiectul tău se termină, găsești alt client care să-l înlocuiască.
Totuși, avantajul și mai important este că poți câștiga mai mult. Comparativ cu un job, ești plătit mai mult pentru fiecare oră de muncă pentru că clientul tău nu îți garantează un volum de muncă full-time așa cum face angajatorul. Când timpul tău este complet ocupat cu mai mulți clienți, poți crește prețurile pentru clienții noi și îți poți mări tariful orar mult mai rapid decât ai putea negocia o mărire de salariu.
Un alt beneficiu este că ești responsabil de propria ta evoluție și poți să te schimbi și să te îmbunătățești în ceea ce privește tehnologiile cu care lucrezi. Nu trebuie să ceri permisiunea să înveți tehnologii noi ca programator sau să te specializezi în anumite lucrări ca instalator sau electrician.
Dezavantaje față de angajare
Partea negativă a independenței este exact faptul că nu te poți baza pe nimeni. Practic, mănânci ce pescuiești. Asta înseamnă că în schimbul câștigului mai mare, accepți riscul că s-ar putea să nu ai de lucru pentru anumite perioade. Acest lucru poate cauza un stres incredibil.
Incertitudinea următorului proiect înseamnă și că atunci când ai de lucru, muncești mai mult și nu îți iei concediu. Cum vremurile sunt în general bune, ajungi să fii suprasolicitat și rapid ajungi la epuizare.
De asemenea, dacă te îmbolnăvești și nu poți lucra, nu există plasa de siguranță al unui concediu medical, ceea ce cauzează și mai mult stres.
Avantaje față de un business
Când ești freelancer, nu ai angajați, deci nu ești responsabil pentru nimeni altcineva. Și eforturile de management sunt inexistente.
Freelancing-ul îți permite să îți transformi activitatea într-o companie când vine momentul. Ține minte totuși că noua ta companie trebuie să crească și să genereze mai mult decât suma angajaților săi, altfel nu poate funcționa pe termen lung.
Dezavantaje față de un business
O afacere cu angajați îți permite să te bazezi pe alții pentru o parte din muncă. În schimb, când faci freelancing, trebuie să faci totul, chiar și ce nu-ți place sau lucruri la care nu ești foarte bun. Vânzările, gestiunea financiară și colectarea plăților sunt toate lucruri care trebuie făcute și nu sunt legate de munca principală care îți face plăcere.
Lucrul de unul singur are dezavantajul de a limita mărimea și tipurile de proiecte pe care le poți obține, rezultând în proiecte mai mici și potențial mai puțin satisfăcătoare.
De asemenea, spre deosebire de afacerea care creează și vinde un produs, freelancing-ul este și va fi întotdeauna limitat de timpul pe care îl ai. Nu are potențialul să crească într-o companie pe care să o poți vinde eventual, deoarece totul este legat de timpul și abilitățile tale și fără tine nu are nici o valoare.
Concluzie
Freelancing-ul are avantaje precum independența, câștiguri mai mari și flexibilitate. Dar are și dezavantaje legate de stres și suprasolicitare. Poate fi însă și o oportunitate, un prim pas spre construirea unui business.
Întreabă-te dacă ai fi mai fericit lucrând singur pe proiecte mai mici dar câștigând mai mult, sau dacă ai prefera să accepți mai puțini bani, să ai un șef dar și o echipă cu care să poți lucra la proiecte mai mari. Nu există un răspuns corect sau greșit; totul depinde de obiectivele tale.
În următorul articol vom analiza și soloprenoriatul.