Blog

Get poor quick schemes

14 decembrie 2024

Get poor quick schemes

Cu diferența dintre păturile sociale în continuă creștere, cu prețurile imobiliarelor ajungând la niveluri imposibile în multe zone, unii simt că singura lor șansă de a se îmbogăți este să dea o lovitură.

În plus, cu tehnologia de astăzi care creează o buclă de feedback de dopamină, mulți și-au pierdut răbdarea pentru modalitățile monotone de a face lucruri, inclusiv munca, economisirea și investițiile.

În consecință, unii nu au răbdare pentru calea lentă și sigură de a investi la bursă sau în imobiliare și caută scurtături, căzând pradă schemelor de “îmbogățire rapidă”.

În acest articol, vom analiza câteva dintre ele și la ce ar trebui să fii atent.

Țepe Crypto

Din mai multe motive, cele mai populare înșelătorii de astăzi sunt în crypto. În primul rând, e un sector fierbinte, cu povești despre unii care s-au îmbogățit cumpărând Bitcoin când nimeni nu auzise de el. În al doilea rând, e un fenomen global fără reglementări, așa că escrocii își pot găsi ușor victimele și rareori suferă consecințe legale.

Cea mai populară țeapă crypto este pump-and-dump: persoane cu vizibilitate creează un coin, uneori legată de un meme de pe internet, pe care îl promovează ca fiind pe cale să explodeze “to the moon” și îi conving pe oameni să investească (partea de “pump”); imediat ce investitorii încep să cumpere, prețul începe să crească, iar inițiatorii încep să vândă imediat (partea de “dump”).

O preconcepție eronată este că doar oamenii care nu își dau seama că e vorba de un pump-and-dump cad pradă acesteia. În majoritatea cazurilor, persoanele care “investesc” în aceste monede bănuiesc că e o țeapă, dar cred că pot intra devreme și ieși înainte ca lucrurile să se prăbușească. Totuși, pe când outsiderii aud despre oportunitate și observă creșterea, inițiatorii deja vând.

Alte scheme implică furtul de date sau fonduri crypto prin hacking sau phishing, inclusiv schimburi sau portofele crypto false. Este un sector periculos și vigilența este esențială.

Scheme cu influenceri pe bursă

Similar cu pump-and-dump-urile crypto, există și cazuri în care acțiunile pe bursă sunt pompate. Deși acțiunea și compania sunt reale, influencerii sunt plătiți (în bani sau acțiuni) să promoveze acțiunea ca sfat de investiții pentru ca prețul să crească; în timp ce investitorii retail intră, insiderii ies. Așa că ai grijă la orice sfat de investiții în companii mai puțin cunoscute, care promovează ținte de preț mari sau “fundamente excelente”.

Signal services

Serviciile de “signal” sunt grupuri private care oferă sfaturi de investiții pentru un abonament lunar. Ei promovează sfaturi de investiții care promit câștiguri record pentru membrii grupurilor; totuși, rezultatele lor sunt, în cel mai bun caz, mediocre, dar cel mai des perdante din cauza riscului excesiv pe care îl recomandă. Întreabă-te: dacă ai deține secretul pentru a genera în mod fiabil randamentele promovate de aceștia, ți-ai petrece timpul vânzând acele secrete pentru 100$/lună? Nu ai face-o, și nici ei nu o fac; profitul lor sunt banii pe care îi încasează de la membri.

Țepe imobiliare

Cum piața nu este reglementată deloc în acest sens în România, țepe de tipul Nordis sunt un risc semnificativ.

A devenit o practică uzuală pentru proiecte imobiliare să pre-vândă apartamente în stadiu de proiect și să ofere reduceri substanțiale pentru a atrage cumpărători. Cu cât mai mare este avansul solicitat, cu atât mai mare este riscul asociat.

Chiar și în cazurile în care proiectele nu sunt înșelătorii planificate, dacă apar situații extreme în piață există riscul ca proiectele să intre în insolvență. Alte riscuri sunt ca livrările să fie mult întârziate față de termenul inițial sau ca facilitățile livrate să fie mult sub cele promise.

Concluzie

În concluzie, dacă vrei să te îmbogățești și să-ți construiești avere, urmează calea lentă dar sigură: economisește cu disciplină, investește conservator și construiește-ți averea în timp.

Orice promite să te îmbogățească rapid probabil te va face să pierzi tot.