În precedentele două articole din această serie, am discutat despre cum să economisești bani și despre economiile pe termen scurt pentru securitate financiară. Acum, vom continua cu primul pas în strategia de construire a averii: bursa.
Vom trece prin cele mai frecvente întrebări și vom oferi răspunsurile noastre.
De ce sunt acțiunile pe bursă primul lucru în care să investești?
Spre deosebire de imobiliare sau majoritatea celorlalte oportunități de investiții, acțiunile sunt foarte granulare, permițându-ți să cumperi o acțiune întreagă pentru 100$ sau chiar fracțiuni de acțiune pe unele platforme de tranzacționare.
În fiecare lună, poți lua banii economisiți, cumpăra acțiuni din întreaga sumă și începe să acumulezi valoare imediat.
Ce acțiuni ar trebui să cumpăr?
Cea mai frecventă rezistență pe care o auzim când recomandăm investiția la bursă este “Nu știu nimic despre bursă”, ceea ce este, de fapt, o veste excelentă, deoarece acest lucru îți va permite să faci bani cu adevărat.
În SUA, 88% din fondurile administrate de investitori profesioniști au performanțe sub nivelul pieței bursiere, așa că necunoscând nimic despre acțiuni, poți bate cu ușurință performanța lor investind în indicele bursier.
Pentru bursa americană, S&P 500 este indicele primelor 500 de companii de pe piața bursieră americană, și există mai multe ETF-uri (Exchange-Traded Funds) care urmăresc acest indice. Dacă cumperi 1 acțiune dintr-un astfel de ETF, ai practic o mică parte din toate cele 500 de companii de top de pe piața bursieră pe care o indexează.
Pe termen lung, investiția la bursă prin ETF-uri este garantată să crească averea. Chiar dacă pe o perioadă de 1-2 ani, bursa ar putea scădea în medie, dar pe 10 ani, aduce un randament mediu de 10% pe an.
Recomandăm să investești în ETF-uri atât în piața americană, cât și în piața românească.
Când ar trebui să cumpăr acțiuni?
Cumpărarea la momentul potrivit în comparație cu momentul greșit poate face o diferență uriașă în randamentul final, dar este imposibil să ai un timing perfect în piață.
Cel mai bun lucru pe care îl poți face este să cumperi constant acțiuni în fiecare lună; astfel, uneori vei cumpăra la cel mai prost moment, dar în egală măsură vei cumpăra și la cele mai bune momente. Per ansamblu, prin definiție vei fi în medie și vei evita să cumperi la cele mai proaste momente, care paradoxal sunt cele mai atractive.
Cum ar trebui să cumpăr acțiuni?
Nu vrem să recomandăm o platformă anume, dar poți cerceta cele mai bune platforme sau cere sfatul prietenilor și găsi o platformă cu credibilitate bună și comisioane mici. Cum ești localizat în România, recomandăm să fii atent și la costurile de transfer bancar între contul băncii tale și platforma de investiții.
În ceea ce privește ETF-ul pe care ar trebui să-l cumperi, caută cele mai mari ETF-uri pentru indicele pe care vrei să-l tranzacționezi (S&P 500, de exemplu) și găsește-l pe cel cu cele mai mici comisioane. Un comision de 0,20% comparativ cu 0,03% din valoarea totală a investiției se adună în timp la sume foarte consistente.
Deși S&P 500 în SUA sau indexul BVB în România sunt în general cele mai populare opțiuni, există și alte fonduri de indici care pot indexa întreaga piață americană, nu doar primele 500 de companii, sau pot indexa un sector specific precum tehnologie sau pharma. Nu le recomandăm pe cele de sector pentru început, deoarece anumite evenimente pot afecta o întreagă industrie și ar trebui să eviți să fii expus la acel risc de sector.
Când ar trebui să vinzi?
Scopul este economisirea pe termen lung, așa că nu ar trebui să vinzi și nu ar trebui să încerci să prinzi un timing de piață, deoarece probabil vei greși mai des decât vei nimeri un timing ideal.
Pe măsură ce te apropii de un punct în care vrei să diversifici sau să-ți cumperi o casă, poți vinde acțiuni și cumpăra obligațiuni sau imobiliare. Ar trebui să încerci să vinzi într-un moment în care piața a fost în creștere o perioadă bună de timp și poate să folosești aceeași strategie de a vinde câte puțin în fiecare lună.
Dar dacă vreau să-mi aleg propriile acțiuni?
Am menționat că doar 12% dintre investitorii profesioniști au performanțe mai bune decât piața. Totuși, dacă ești convins că ai fi între acești 12%, poți aloca o parte din investițiile tale lunare în acțiuni alese manual. Vom discuta strategii într-un articol viitor, dar îți recomandăm să aloci doar o mică parte din investiția lunară în acțiuni individuale.
Există taxe?
De fiecare dată când faci bani, statul e prezent și vrea și el o felie din profit.
În general, taxele sunt datorate când vinzi acțiuni în profit, și în România acest lucru este destul de simplu. În alte țări, cum ar fi SUA, sistemul este mult mai complex și necesită documentare și consultarea unui specialist fiscal.
Concluzii
Investiția la bursă este ușoară dacă alegi un ETF în loc de acțiuni individuale și dacă le cumperi constant fără să încerci să prinzi momentul perfect.