Blog

Cum să începi să economisești

19 octombrie 2024

Cum să începi să economisești

Începem o serie de articole despre cum să economisești bani și să îi investești într-un portofoliu echilibrat. Acest prim articol va adresa prima provocare: cum să începi să economisești din salariul tău lunar.

Strategia este simplă: cheltuiește mai puțin decât câștigi și economisește diferența. Ușor, nu-i așa? Ei bine, practica este puțin mai dificilă.

Sfaturile obișnuite în online pentru economisire sunt de genul “renunță la cafeaua de la cafenea dimineața și bea-ți cafeaua la birou”. Deși este un sfat bun, cei 300 de lei economisiți lunar nu rezolvă planul de pensionare.

Primul pas în a economisi mai mulți bani este să știi pe ce îi cheltuiești. Cea mai bună opțiune este CashControl (evident), dar un simplu Excel sau chiar un carnețel poate acoperi nevoia. Definește categoriile de cheltuieli, planifică un buget pentru fiecare și apoi introdu toate cheltuielile; urmărește facturile, veniturile, împrumuturile și toate celelalte elemente pentru o imagine completă.

Pariem că vei avea câteva surprize după prima lună comparativ cu ce te așteptai. Lucruri precum cafeaua de dimineață din exemplul de mai sus chiar se adună; de asemenea, cheltuielile pe care le consideri rare, cumulativ se întâmplă frecvent. Cu informațiile corecte, poți lua măsuri:

  • reduce numărul de comenzi la mâncare,
  • anulează serviciile pe care ai uitat că le ai,
  • schimbă-ți obiceiurile de cumpărături.

Trebuie să faci ce funcționează pentru tine, dar să fii în control.

Asta nu înseamnă că nu poți să te răsfeți ocazional sau să cumperi lucruri scumpe. Însă, să faci o alegere conștientă și să decizi ce este o prioritar pentru tine.

Dacă îți place să mergi la restaurante elegante, poți planifica asta și să o faci o dată pe lună; dacă îți place să te uiți la filme acasă, poți economisi și cumpăra un televizor scump; dacă aștepți tot anul vacanța, poți prioritiza și cheltui în plus pentru una memorabilă. Dar trebuie să alegi care dintre aceste cheltuieli sunt o prioritate, pentru că nu le poți avea pe toate și să economisești în același timp.

Când ai o înțelegere perfectă a veniturilor și cheltuielilor tale, poți decide asupra procentajelor: de exemplu, vei ști că cheltuielile tale de bază (chirie/rată, utilități, facturi, mâncare, îmbrăcăminte etc.) sunt 50% din venitul tău; apoi vei decide să ai 20% pentru cheltuieli discreționare (economie pentru vacanță, restaurante, un telefon nou etc.); restul de 30% vor merge către economii.

Aceste procente se vor ajusta în timp: când primești o mărire de salariu, cheltuielile de bază ca și procent va scădea și poți crește economiile; când faci copii, procentul cheltuielilor de bază va crește în timp ce cheltuielile discreționare vor scădea.

O altă strategie pe care unii o recomandă este să economisești mai întâi și să cheltuiești restul. Când primești salariul, transferi procentul de economii în contul tău de economii și cheltuiești restul. Deși simplă, această metodă necesită în continuare urmărirea cheltuielilor; altfel, vei apela frecvent la economiile tale când apar cheltuieli “neașteptate”.

Așadar, în concluzie, iată câteva idei de reținut:

  • Urmărește-ți cheltuielile
  • Economisește la lucrurile mici
  • Fă un plan despre cât să cheltuiești și cât să economisești în fiecare lună
  • Pentru cheltuielile discreționare, alege lucrurile care îți aduc cea mai mare bucurie și cheltuiește doar pe acelea.

În următoarele articole, vom explica ce să faci cu banii pe care îi economisești încât să-ți pregătești un viitor mai bun.