Blog

Marele Upgrade

28 septembrie 2024

Marele Upgrade

Pe 11 noiembrie 2023, după mai bine de un an de muncă, am lansat noua versiune de CashControl.

Explicăm rapid cum a mers, de ce am decis să reconstruim și lecțiile pe care le-am învățat.

Unii dintre utilizatori ne sunt alături de peste un deceniu, dar pentru toți ceilalți, iată un mic istoric: am lansat prima versiune de CashControl în 2011, cu ceea ce era atunci considerat designul și tehnologia modernă a momentului. În anii următori, am adăugat din ce în ce mai multe funcții și am crescut încet comunitatea cu utilizatori din întreaga lume; când spunem „întreaga lume”, ne referim literalmente la întreaga lume: am avut utilizatori plătitori din peste 90 de țări diferite de pe toate continentele (cu excepția Antarcticii).

Dar software-ul îmbătrânește și el și a devenit din ce în ce mai dificil de întreținut și de adăugat noi funcții. De asemenea, aspectul și performanța aplicației nu au erau la nivelul așteptărilor utilizatorilor, în special ale celor noi veniți, ceea ce a făcut ca creșterea comunității să încetinească.

Am decis deci să rescriem întreaga aplicație. Am ales tehnologia (mai multe despre asta într-un articol viitor) și am făcut un plan. Trebuia să dezvoltăm toate funcțiile folosite din aplicația veche, am verificat deci ce funcții erau utilizate în mod activ și am ajuns pe o listă cu aproape toate funcțiile din versiunea veche (spoiler alert, a trebuit să dezvoltăm și restul în cele din urmă).

În ceea ce privește noul design, am optat pentru ceva modern, bine adaptat dispozitivelor mobile (deși aveam și aplicații mobile separate) și cu o serie de îmbunătățiri ale experienței utilizatorului, bazate pe un deceniu de experiență în support cu utilizatorii noștri.

După mai mult de un an de efort, care includ rescrierea aplicației web, a aplicațiilor mobile (iOS și Android), serviciul de migrare de contului, noua infrastructură, noul sistem de facturare și noi site-uri web de prezentare, eram în sfârșit gata să lansăm în 11 Noiembrie, 2023.

Prima lecție pe care am învățat-o a fost că, indiferent cât de mult ai testa, nu există nimic ca testarea unui utilizator real. Am descoperit și remediat rapid probleme cu selecția monedei preferate, problemele de filtrare legate de fusul orar și multe altele mărunțișuri. În primele săptămâni, am avut zeci de remedieri care au abordat tot ceea ce au raportat utilizatorii noștri, care au fost foarte înțelegători și un suport real în acest proces.

A doua lecție pe care am învățat-o a fost că utilizatorii nu își actualizează aplicațiile mobile, în special pe Android. Deși aveam un mecanism în vechea aplicație mobilă care, când depsita lansarea noii aplicații, direcționa utilizatorii să facă update la aplicația mobilă, mulți dintre utilizatorii noștri aveau versiuni vechi de câțiva ani. Acei utilizatori au întâmpinat probleme la autentificare și au apelat la support.

A treia și cea mai surprinzătoare lecție pe care am învățat-o a fost că nu există o funcție nefolosită. Chiar și cea mai măruntă și obscură funcție avea fanii săi. Au apelat rapid la support, iar în cele din urmă, am dezvoltat și toate acele funcții.

Lecția finală pe care am învățat-o a fost importantă, dar nu surprinzătoare: unor utilizatori nu le place schimbarea. Indiferent cu cât mai frumos, mai rapid, mai optimizat și mai ușor de utilizat a fost noul design, unii utilizatori voiau înapoi vechiul design. Din toate punctele de vedere, noul design era mai bun. Cu toate acestea, pentru utilizatori care au folosit versiunea veche de ani de zile, upgrade-ul a fost o schimbare nedorită. Din păcate, nu puteam simultan avea ambele design-uri, așa că am explicat raționamentul nostru și am sperat că în cele din urmă vor accepta noua versiune, ceea ce majoritatea au făcut.

După lansare, am continuat să lucrăm la noi funcții și am lansat actualizări regulat în ultimele zece luni, îmbunătățind astfel produsul în fiecare zi.

Numărul conturilor noi a început să crească și, cel mai important, retenția utilizatorilor noi a văzut o îmbunătățire semnificativă.

Continuăm să lucrăm la noi funcții, pe care le lansăm în mod regulat. Dacă nu ești deja utilizator, poți să-ți faci gratuit un cont folosind linkul de înregistrare din meniu.